4elem tűz tűzelem

Tüzes nyelv a magyar

A tűz az emberek életének szerves része, körülötte forog a világunk. Ha nincs, fázunk, félünk, ha olyankor van, amikor nem akarjuk, megrémülünk tőle.

A magyar nyelv a tüzet sokszor emlegeti átvitt értelemben is. Gondoljunk csak a tűzről pattant menyecskékre, vagy az elszánt emberekre, akik tűzön-vízen át mennek, hogy elérjék céljukat. Vannak dolgok, amikre azt mondjuk, nagyobb a füstje, mint a lángja, és sokszor hallottuk gyerekként is, hogy ne játsszunk a tűzzel, de nemcsak akkor, ha gyufa volt a kezünkben. 🙂 A pletykák például gyorsabban terjednek, mint a tűzvész, és akad, aki rossz fát tesz a tűzre. Ráadásul ahol füst van, ott tűz is van – tartja a mondás.  

Lámpa, Olaj Lámpa, Nosztalgia, Régi, Történelmileg

Utóbbiról eszembe jutott egy saját történet. Még általános iskolába járt a lányom, amikor a központi értesítő rendszeren üzenetet kaptunk, hogy azonnal menjünk az iskolába a gyerekekért, mert a szomszédos óvodában tűz ütött ki, és a mi osztálytermünket elöntötte a füst. A gyerekek ugyan biztonságban voltak, de lehetetlenné vált a tanítás aznapra. Azonnal autóba pattantam, és száguldottam át a városon a gyerekért.

Mire odaértem – több anyukával egyszerre – a tüzet az oviban eloltották, az osztályterem ablakai tárva-nyitva voltak, a gyerekek pedig az egyik tanárnővel elsétáltak a közeli templom gyülekezeti házába, ott várták, hogy biztonságban vissza lehessen térni a tanterembe. Az összes holmijuk a padon hevert, a tanárnő (nagyon helyesen) a gyerekeket mentette, minden mást hátrahagytak.

Mi szülők is feszültek voltunk, rossz volt belegondolni, hogy mekkora baj lehetett volna, és hiába tudtuk akkor már, hogy végül szerencsére senkinek nem esett baja, mégis ijesztő volt az egész helyzet. Bementünk, hogy összepakoljuk a gyerekeink holmiját, amikor az egyik anyuka megfogja a karom, és azt mondja: „Ágnes, nézz a táblára!” Felnéztem, és kitört belőlünk a röhögés. Az órán ugyanis, amikor meg kellett szakítani a tanítást, mert nem láttak a füsttől, épp Petőfi Sándor Füstbe ment terv című versét vették volna…