4elem tűz tűzelem

Tűz, tűz, tűz

A bezártság még akkor is nehéz egy kicsit, amikor az ember egy gyönyörű helyre van bezárva. Szép házban élünk, melyhez egy szép kis udvar és kert tartozik, és hálás vagyok érte, hogy ezen a helyen kell „átvészelni”, míg újra kinyílik a világ, de hiányzik a jövés-menés néha, úgy érzem, lassulok attól, hogy nem rohanok már sehová, és elnehezülök tőle.

Egyik este kiléptünk az udvarra, sötét volt már, csak az udvari lámpa világította meg az előkertet. Hátul, a magas-ágyások mentén a napelemes lámpácskák derengtek kékes fényükkel, aztán megállt szinte a szívem ijedtemben. A komposztáló oldala arany színben izzott, mintha a rácsok közül tűz fénye világlott volna ki. Azonnal rohanni kezdtem hátra a sötétben, hogy kiderítsem, mi éghet ott. Talán valami öngyulladás történt? Valaki tüzet gyújtott titokban? Zakatolt a szívem. Aztán ahogy megálltam a hátsó keretet elválasztó kis kerítésnél (kutyánk van, kellenek a határok), hirtelen eltakartam a lámpa fényét, ami eddig megvilágította a kert ezen részét. „Oh… de zizzent vagyok.” – szakadt ki belőlem, a tűz ugyanis hirtelen „elaludt”. A sötétbarna komposztáló némán, sötéten ült az orgonabokrok tövében, és szerintem ő sem értette, miért rontottam rá ezen a késői órán. A tűz, amit látni véltem, mindössze az udvari lámpa tükröződése volt a komposztáló oldalfalán. Jól beugratott…

Nem tudtam kiverni a fejemből a tűz látványát, még akkor sem, ha nem is tűz volt. Nagyon furcsa viszonyom van a tűzzel, mert amennyire megnyugtatónak, szeretetteljesnek érzem, pont annyira rossz emlékeim is vannak róla egy néhány évvel ezelőtt átélt hatalmas tűzvész miatt. Valamit azonban elindított bennem ez a dolog, forgattam és rágtam magamban a tűz gondolatát. Ilyenkor mindig eszembe jut, mekkora áldás, ha az ember alkothat. Az alkotó embert minden inspirálja, mindenből ötletet merít, minden apróság elindíthat benne valami olyan gondolatmenetet, aminek a vége valami egyedi és megismételhetetlen szépség lesz. A tűzzel indult a dolog, de nem álltam meg itt gondolatban. Először csak gondolati szinten, aztán anyagba gyúrva is kezdett megszületni valami ennek nyomán. Hamarosan majd meg is mutatom, hogy miről van szó, de úgy gondoltam, járjuk körül a tűz témakörét kicsit alaposabban. Tartsatok velem minden nap, igyekszem már reggelente hozni egy-egy rövid kis olvasnivalót a tűzről!