A kéket a legtöbb ember szereti, és ez nem is csoda, ha arra gondolunk, hogy a Földet más néven „kék bolygóként” is szoktuk emlegetni. Kék a tó, a tenger, az óceán, az égbolt, virágok, madarak pompáznak a kék ezernyi árnyalatában, természetes, hogy vonzódunk hozzá. A kék alapvetően hideg szín, melyet befolyásolhat az a körülmény, hogy a lila vagy a zöld felé mozdul-e el. A lilának nincs meleg árnyalata, ezért a kéket csakis hideg irányba tudja továbbvinni, míg a zöld tud némi melegséget csempészni a színbe, így minden színtípus megtalálhatja közöttük a magáét. A kék színnel kapcsolatban még egy érdekességet el kell mondjak: a klasszikus sötétkék (nálam matrózkék néven szerepel) az egyetlen, amely minden színtípusnak jól áll, de erről majd mesélek a szín mellett. Jöhetnek akkor a kékek? Figyeljetek, mutatom!

Halvány, hideg szín, a kék egyik legvilágosabb árnyalata. Meleg színtípusoknak nem szerencsés választás, de mind a NYÁR, mind a TÉL palettáján van helye ennek a friss, hideg színnek. Különösen jó a hideg tél, hideg nyár és világos nyár színtípusokba tartozó hölgyeknek.

Bár világos árnyalat, mégis van egy érdekes, hideg színmélysége. Acélos, jeges szín, mely leginkább a NYÁR színtípusnak fog jól állni, a teleknek talán nem elég kontrasztos, a tavaszoknak és őszöknek pedig túlságosan hideg árnyalat.

A kéket kicsit meglágyítja, melegíti némi zöldes behatás, emiatt kiválóan mutat TAVASZ típusokon. Ez a szín ugyan jól állhat teleknek is kis felületen, de ruhában már nem szerencsés, túl meleg szín ez a hideg tónusokhoz.

A türkizkék hideg, kékesebb árnyalata, mely leginkább a TÉL típusok színe lesz, azon belül is az élénk telek csodás színe. Sem az ősz, sem a tavasz típusba tartozóknak nem javaslom, de a nyaraknak is lehet, hogy túl élénk ez a szín.  

Enyhén lilába hajló kék, mély, élénk sötétkék. Mivel a lila kimondottan a hideg irányába viszi el a kéket, ráadásul még élénk vibrálást is ad az árnyalatnak, ezért egyértelműen csak a TÉL típusoknak javaslom.

Amikor a kéket letompítja, megszelídíti, meglágyítja a zöld, akkor jönnek létre olyan csodás árnyalatok, mint a petrolkék (más néven benzinkék, olajkék). Elsősorban az ŐSZ típusnak áll jól, de őszbe hajló teleknek (sötét tél) is jó lehet.

Sötétkék. Az egyetlen szín, ami talán mindenkinek jól fog állni, kivétel nélkül. Akár ruhában, akár fülbevalóban vagy más kiegészítőkben bátran választhatod, nem fogsz mellé ezzel az árnyalattal. Hogy hideg vagy meleg hatása lesz-e, leginkább az dönti el, hogy milyen színt párosítasz hozzá. Ha hideg színtípus vagy, dobd fel citromsárgával vagy pinkkel. Meleg színtípusok narancssárgával, limezölddel bolondíthatják meg.

Ezt a színt csak szemből tudom igazán jól megmutatni, a hátsó része ugyanis fekete. Hideg, sötétebb kék árnyalat, a TÉL típusok kedvelt kékje, rejtelmes csillogása igazán varázslatossá teszi.

A pávakék tompa, mély, sötét árnyalatú kék, mely az ŐSZ típusok kedvelt kékje lehet. Tavaszoknak nem elég élénk, nyaraknak túl sötét, teleknek túl meleg szín, bár kis felületen nem zavaró, de maxiruhát azért ne vásároljon más ebben a színben, csak az ősz típus, mert neki fog igazán jól állni!

Nos, melyik kék a Te kéked? Ha megvan, jegyezd fel magadnak, hogy mikor összeválogatod a palettádat, minden kedvenced rajta lehessen! Ne feledd, ha a pontfüliket csomagban* veszed, jelentős kedvezményre is szert tehetsz! 😉

*csomagok: Édeshármas / Heti menü