4elem tűz tűzelem

Az ember és a tűz

A tűz nagyon fontos az ember számára már az ősidők óta. Amikor először találkoztak vele, pusztító erejét látva természetesen a félelem erősödött fel, de ahogy szép lassan megismerték áldásait is, az életük részévé vált. Az ember étkezését a tűz „megszelídítése” nagyban megváltoztatta, hiszen a nyersen fogyaszthatatlan ételek a tűz segítségével ízletes, tápláló fogásokká alakultak.

A görögök szerint Prométheusz volt az, aki a tüzet ellopta nekünk az istenektől, s bár jót akart, nagy árat fizetett érte (Zeusz azzal büntette meg, hogy egy sziklához láncolta Prométheuszt, és 30 évig minden nap Ethon, az óriás sas marcangolta a máját, ami másnapra mindig visszanőtt. Zeusz ugyan 30ezer évig akarta így büntetni, de Héraklész lelőtte a sast és kiszabadította Prométheuszt, és Zeusz is megbocsátott neki végül.)

Prométheusz, Görög, Vonalas, Mitológia, Görögország
A szenvedő Prométheusz a sziklán

A görög mitológia szerint egyébként épp ez az incidens – mármint a tűz elrablása – vezetett ahhoz, hogy Zeusz bosszúból megteremtette Pandórát, az első asszonyt, aki az istenektől kapott egy dobozt, melybe előzőleg minden bajt, betegséget, gonoszságot bezártak az istenek. Pandórának meghagyták, hogy nem nyithatja ki a szelencét, de az nem bírt a kíváncsiságával, és amikor kinyitotta, rászabadította a világra a borzalmakat, amiket addig nem ismert az emberiség. Mire gyorsan bezárta a dobozt, már csak a Remény maradt benne. Így tehát azt is mondhatjuk, hogy bár megkaptuk az istenektől a tüzet, azért mi is nagy árat fizettünk érte…

A tűz a mai napig kettős szerepet játszik az életünkben. Ha uralni tudjuk, a legjobb barátunk, hisz melegséget, finom ételeket ad. Ha azonban elszabadul, óriási károkat, hatalmas pusztítást tud végezni. Erdőtüzek, lakástüzek, gyújtogatások… ezek nem épp szép képek a tűzről. De nem szabad ezek miatt negatívan gondolnunk rá, hiszen ugyanez a tűz lobog a kandallóban is télen, és a vidám lángok tánca ilyenkor csodálatosan nyugtató, az ősi elemekhez való kapcsolódás élményét adó látvány.