2009-ben rendkívül szomorú anyák napja virradt rám. Bár előző évben született egy kisfiam, de ő ugyanezzel a lendülettel távozott is közülünk, így anya voltam, csak éppen gyermek nélkül. Ezt a virágcsokrot kaptam akkor a férjemtől, mert az anyáknak minden körülmények között jár a szeretet, akár ott van velük a gyermekük, akár nincs.

Életem első anyák napi csokra

A következő évben már sokkal vidámabb volt ez az ünnep, hiszen akkor már velünk volt a kislányunk, aki – talán nem csoda – számunkra a legnagyobb ajándék volt, amit csak kaphattunk az élettől. Ezt azóta is így érzem, fantasztikus ember, és hálás vagyok érte, hogy az anyukája lehetek.

Sokszor hallom, hogy a gyerektől kapott anyuka erre az ünnepre valami kedves kis ajándékot, és ez tényleg megható, de azért ne felejtsük el, hogy általában ehhez kell egy apuka is, aki segít a kisgyereknek emlékezni, hogy fontos ünnep jön, sőt, néha kivitelezni is segít egy-egy ajándékot. Hogy őszinte legyek, az én apukám távolról sem volt mintaférj vagy mintaapa. A szüleim nagyon sokat veszekedtek, sokat bántották egymást, de valamiért apám szemében az anyák napja mégis szent ünnep volt. Bármennyire marták is egymást anyukámmal, azt hiszem, mégis hálás volt neki azért, hogy két gyereket szült neki.

Május első vasárnapján mindig korán keltünk. Apa bejött, és finoman jelezte, hogy itt az idő, indulunk. A nővérem és én gyorsan felöltöztünk a lehető legnagyobb csendben, aztán beültünk az autóba, és apánk elvitt minket a virágpiacra. Vettünk valami gyönyörűt mindig, amivel felköszönthettük anyukánkat. Ezek voltak a gyerekkorom legjobb napjai szerintem, ilyenkor nyugi volt, nem volt veszekedés sem.

Mióta én vagyok anyuka, a férjem és a lányom szoktak nekem szuper kis ajándékokat csinálni, és mivel a férjem mániája a hasznosság, a virág mellé mindig valami olyat készítenek nekem, ami vagy újrahasznosított, vagy valami használati tárgy lesz belőle. Sok egyéb között készítették például már nekem ezt az egyszerű kis fülbevaló-tartó keretet: egy képkeret + némi csipke, és már készen is volt az imádom-ajándékom! Azóta is használom, sőt, néha muszáj róla selejteznem is, mert ékszer-mániás vagyok, így hamar megtelik! 😀

Anyák napi ajándék a férjemtől és a lányomtól pár évvel ezelőtt

De milyen ajándékokkal is készülhetünk az édesanyánknak, ha már nem vagyunk kisgyerekek, és nem kell hozzá az édesapánk segítsége? Készítettem Nektek egy kis gyűjteményt erről, remélem, hasznos lesz:

VIRÁG – azt hiszem, ez az alap, ennek minden anyuka/nagymama örül, boldog attól, hogy a gyermeke gondolt rá. Én a magam részéről az anyósomnak ilyenkor meg szoktam köszönni a férjemet is, mert nélküle ugye nem jöhetett volna létre a férjem sem. 🙂 De mit vehetünk még a virág mellé?

ÉDESSÉG – ez persze nagyon változó, hogy ki mit szeret, kinek melyik édesség a kedvence. Vehetünk valami olyat, amiről tudjuk, hogy szereti, de akár elkészíthetjük magunk is a kedvenc sütijét, és megajándékozhatjuk vele.

KÉPESLAP – néhány kedves szó, kedves gondolat, esetleg egy vers idézet, amely leírja, mennyire szeretjük őt. A legtöbb édesanya nagyon örül az ilyen kedvességnek. Manapság ugyan leginkább e-képeslapokat küldünk, mert nem mindenkinek van lehetősége a távolságok miatt meglátogatni az édesanyját, de örök emlék lehet számára például egy fa képeslap, amellyel elmondjuk, milyen fontos is nekünk.

KÖNYVJELZŐ – hogy mi a jó a könyvjelzőben? Mindenkire passzol a mérete, aki olvas, garantáltan használni fogja és minden alkalommal Te jutsz majd eszébe, amikor a kezébe veszi. 🙂 Az általam készített könyvjelzők nagyon sok mintával kérhetők, de most az ünnep miatt kimondottan anyák napi darabokat is találsz a választékban.

ÉKSZER – nagyon kedves ötlet lehet egy kis fülbevalószett édesanyánk kedvenc színeit összeválogatva. Az ÉDESHÁRMAS termékemnél Te magad válogathatod össze számára az ideális triót! 🙂

KÖZÖS ÉLMÉNY – a sok rohanós hétköznapon nem tudunk elég időt tölteni szeretteinkkel. Ha megtehetjük, szervezzünk közös programot, ami az idősebb generációknak is kellemes időtöltés (pl. egy közös séta, egy közös színházi élmény, egy városnézős kirándulás, vagy akár egy kellemes kávézás egy szép helyen).

Akármivel is köszöntöd édesanyádat, a lényeg úgyis a mögötte rejlő szeretet! Isten éltessen minden nőt, aki életet adott, és áldja meg minden jóval az élet azokat, akik szeretettel és odafigyeléssel nevelték/nevelik a gyermekeiket! Boldog anyák napját! 🙂