4elem tűz tűzelem

A szenvedély tüze

A tűz fogalma nemcsak szó szerint az égés folyamatát jelzi. A tűz a szenvedély is, az égető tenni vágyás, ami felemészti az embert, ha nem indul és csinálja, amit szíve szerint akar. Azt hiszem, ma, március 15-én a tűz minden magyarnak azt a szenvedélyt idézi, ami a márciusi ifjakban tombolt 1848-ban. A hazafias szenvedélyt, amikor fontosabb volt a haza sorsa, mint az egyéni sors, amikor a hazaszeretet olyan bátorságot és hitet adott, hogy nem féltek szembefordulni az elnyomással.

Gyerekként március 15. volt a kedvenc ünnepem az iskolában. Iskolánk névadója Kossuth Lajos volt ugyanis, és mint ilyen suli, nálunk ez az ünnep nem egy egyszerű ünneplőbe öltözött díszbeszédes megemlékezés volt! Nálunk Kossuth-napok voltak, átalakult az iskola, a menza hirtelen Pilvax Kávéház lett, és mi eljátszottuk az egész forradalmat, kiszabadítottuk az iskola mögötti töltésen raboskodó Táncsicsot (igazából Szűcs Petit, de akkor Táncsics volt), szabadságért kiáltottunk, szavaltunk, énekeltünk, és vidám nevetések közben mi magunk is áttüzesedtünk azzal a szenvedéllyel, amivel anno a márciusi ifjak. Hatalmas élmény volt, nagyon szerettem.

Érdekességek az 1848-as forradalmi időszakról | Hír.ma
Forrás: HírMa

A mai napig fontos ez az ünnep nekem, hálával gondolok azokra a bátor emberekre, akik nem féltették az életüket, akik bátran kiálltak és nekimentek azoknak, akik el akarták őket taposni. Hogy végül nem jártak sikerrel? Nagy igazságtalanság! Megérdemelték volna. Azt hiszem, sok minden másként alakult volna, ha ez a forradalom eléri maradéktalanul a célját. De a tűz, ami bennük égett, mégis csodálatra méltó. Ezt a tüzet nagyon szeretem.