4elem föld föld elem

A Föld szívdobbanása

Szó volt már a Tűzről, majd a Vízről is, következzen a Föld elem! Illetve először most nem is annyira maga az elem következik, hanem az a rendkívül érdekes jelenség, ami a bolygónkkal kapcsolatban még mindig megmagyarázhatatlan rejtély.

Körülbelül 60 évvel ezelőtt figyelték meg először azokat a 26 másodpercenként ismétlődő mikro-földrengéseket, amelyeket az ezotéria Földanya szívdobbanásaiként értelmez. Bár a tudósok természetesen elvetik ennek lehetőségét, pontos magyarázatot a mai napig sem találtak rá.

Annyit már sikerült kideríteniük, hogy maga a pulzálás az Egyenlítő és a nullás hosszúsági kör találkozásától nem messze történik, csak éppen az a furcsa, hogy igazából nincs ott semmi, csak az Atlanti-óceán. Illetve a közelben van egy igencsak furcsa alakú vulkán São Tomé szigetén, ami ugyan működő vulkán, de 36 ezer éve nem tört ki. A jelek valahonnan a közelből indulnak, és onnan futnak tovább minden égtáj felé, de hogy mi okozza, arról egyelőre senki nem tud semmit.

Pico Cao Grande volcanic cone on the island of São Tomé and Príncipe
Forrás: ritebook.in

Vannak persze elméletek, de bizonyítani még egyiket sem sikerült. Gondoltak arra, hogy talán az óceán hullámzása adja a ritmust, de az óceánok máshol is hullámokat vetnek, ez aligha magyarázat arra, hogy miért pont ezen a helyen indulnak a mikro-földrengések. A vulkánnak is lehet hozzá köze, ugyanis Japánban is észleltek – bár sokkal gyengébb formában – hasonló mikro-rengéseket a tudósok, de más vulkánoknál viszont nem tapasztalták, így egyelőre ezt sem lehet minden kétséget kizáróan kijelenteni.

Nyilván nem vonható le ebből az a következtetés, hogy akkor mégis csak Földanya szívdobbanásairól van szó, de bevallom, ez a kissé romantikus elképzelés nagyon tetszik nekem! 🙂 Ti mit gondoltok?

Újjászületés: Gaia szépségei
Kép innen: Vaiana – Disney